SPECIALISATIES

-Zwangerschapsbegeleiding

Ellen Vander Veken

zwangere vrouw

Prenataal

Prenatale oefeningen helpen je om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en in optimale conditie te houden. Vanaf 24 weken zwangerschap ben je welkom voor de prenatale sessies. In een rustige sfeer wordt er aandacht gegeven aan correcte houding, rompstabiliteit, stretchoefeningen, bekkenbodemspieroefeningen, ontspannings- en ademhalingstechnieken, mogelijke houdingen om weeën op te vangen, baringshoudingen, perstechnieken, alsook oefeningen om samen met je partner te doen in de voorbereiding naar de arbeid en bevalling. Het algemeen welzijn van de toekomstige mama staat hierbij voorop. Er gaat eveneens aandacht naar de preventie en de behandeling van mogelijke rugklachten, bekkenpijn*, bekkenbodem…

Postnataal

Postnataal beogen we een vlot herstel van lichaam en conditie na de bevalling, op maat van moeder en baby. De postnatale begeleiding starten we een zestal weken na een natuurlijke bevalling, een achttal weken na een keizersnede. De oefeningen worden individueel aangepast met de nodige aandacht voor eventuele klachten (diastase, urineverlies, bekkenpijn...)

Bekkenpijn, methode Cecile Röst

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen lijkt de oorzaak te zijn van een reeks pijnklachten in het onderlichaam en benen. Vooral pijn middenvoor in het bekken, pijn onder in de rug en pijn rond de stuit, die dan uitstraalt naar de benen of lies. Ook bij het starten van bepaalde bewegingen, zoals opstaan uit bed of een stoel, ervaart de vrouw extra veel pijn, wat kenmerkend is voor bekkenpijn. De pijn neemt eveneens toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen, zoals traplopen, bukken, het draaien van de rug en het omdraaien in bed. Het zijn hele vervelende pijnklachten die een vrouw behoorlijk kunnen belemmeren in haar dagelijks leven. Vooral tijdens een zwangerschap, als het lichaam zwaarder wordt, moet een nieuwe balans gezocht worden. Maar ook na de bevalling, is het zwaar bekkenpijn te ervaren en hier mee om te gaan.

Babymassage

Ver van de drukte en problemen van alledag, komt je baby tijdens deze momenten samen met jou tot rust... Aanraking is de eerste manier waarop je baby in contact komt met de wereld om hem heen. Door middel van massage kun je op een zachte en tedere manier met je baby communiceren. Een babymassage zorgt niet alleen voor een teder moment, het is ook leerrijk! Zo leert je kindje immers zijn zintuigen coördineren en leert hij zijn eigen lichaam kennen! Een babymassage is dus de manier om je kleintje affectie en geborgenheid te geven. Wanneer je kindje tussen een maand en twee maanden oud is kan je starten met babymassage . Enkele voordelen op een rijtje:

  • De bloedsomloop van je kleintje wordt gestimuleerd.
  • Babymassage stimuleert de zintuiglijke, motorische en emotionele ontwikkeling van je kindje.
  • Zijn huidje wordt gevoed en de fysiologische functies gestimuleerd.
  • Een massage zorgt dat de ledematen en spieren goed ontwikkelen.
  • De spijsvertering verloopt vlotter.
  • Eventuele krampjes en andere ongemakken kunnen verlicht worden door een massage.
  • Je baby ontwikkelt een betere tastzin en groeit beter.
  • Een massage ontspant je kleintje en bevordert een diepe, zoete slaap.